Språkförsvarets gästbok

Malmö   2018-10-17 20:35
Det höjs inte alltför sällan röster om att undervisning i modersmål bör begränsas. Argumenten varierar om varför det skulle vara nödvändigt och ofta rör det sig om att det är kostnadsmässigt belastande för kommuner att vara tvungna att erbjuda det till elever som uppfyller kravprofilen. Det rör sig också om argument att inlärningen av svenska skulle försämras om fokus också läggs på att studera sitt modersmål.

Forskning visar att flerspråkighet snarare gynnar inlärning av fler språk. Dessutom blir det lättare för elever att tillgodogöra sig ämneskunskaper om de får möjlighet att få hjälp på sitt hemspråk. Man behärskar sitt modersmål bäst och om man istället ges möjlighet att öva upp sin förmåga till tänkande och lärande på sitt modersmål (och successivt övergå mer till svenska i takt med inlärningen av den) har man också större möjligheter att överföra det till övriga ämnen.

Det finns naturligtvis praktiska problem av olika slag när det rör sig om modersmålsundervisning (för få lärare, elever som inte vill läsa modersmålet mm), men om vi bortser från dessa för en stund och tänker helt på tvärs mot de ovanstående argumenten - alltså att man istället skulle satsa mer resurser på att utveckla modersmålsundervisningen och att ett utvecklat modersmål hos den enskilde istället skulle gynna övrig inlärning i skolan. Skulle inte kommunerna på sikt snarare få lägre kostnader eftersom fler får högre studieresultat snabbare och får ökade möjligheter att studera vidare och ta sig ut i arbetslivet? Modersmålsundervisning står inte som motpol mot god inlärning av svenska utan som ett komplement och bör kunna utnyttjas som språngbräda till ett effektivare lärande av svenska och övriga skolämnen.
Martin
  
 
   2018-10-03 11:16
Det är av ekonomiska skäl, som tidningarna låser artiklar. För oss som samlar på språkartiklar för att länka till dem är det naturligtvis ett oskick. Vissa tidningar låser upp artiklarna efter en tid, andra inte. Det är svårt för oss att hålla reda på när det sker.
Observatör
Skicka e-post till Observatör  
 
göteborg   2018-10-02 23:22
Tack för det svaret.
Sedan tycker jag det är ett oskick att låsa artiklar.
För den journalist som lagt ner ett stort arbete på att skriva artikeln får ju inga läsare.
inga johansson
Skicka e-post till inga johansson  
 
   2018-10-02 23:16
Inga,

om vi har lagt ut en låst artikel, så var den inte låst när vi lade ut den. I så fall skulle vi inte lagt ut den.

Du skrev:

"Kan inte den som kommer in på den låsta sidan, kopiera texten och sedan lägga in den som en senast uppdatering - eller också låta bli att berätta om att det finns en sådan artikel som vi andra inte kan läsa."

Om vi kopierar artiklar och lägger ut dem som egna textdokument, bryter vi mot upphovsrätten och det kan kosta oss dyrt. Vi får nog leva med att vi ibland länkar till artiklar, som egentligen är låsta. Det är inte alltid vi märker det själva.

Observatör
Skicka e-post till Observatör  Hemsida
 
göteborg   2018-10-02 17:03
Vad är det för mening att lägga upp låsta artiklar på senaste uppdateringar/språkförsvaret?
Kan inte den som kommer in på den låsta sidan, kopiera texten och sedan lägga in den som en senast uppdatering - eller också låta bli att berätta om att det finns en sådan artikel som vi andra inte kan läsa.
inga johansson
Skicka e-post till inga johansson  
 
göteborg   2018-08-30 23:15
Cloetta återkallar sina lättsaltade cashewnötter eftersom det står fel språk på förpackningen. Påsen har texten "Nutisal Cashews Lightly Salted" och eftersom innehållsförteckningen inte är på svenska kan allergiker missa informationen om vad produkten innehåller. Cloetta skriver att påsen kan innehålla spår av vete, mjölk, sesamfrön, hasselnöt, valnöt, pekannöt, paranöt, pistaschnöt, macadamianöt, jordnötter och mandel.
inga johansson
  
 
   2018-08-21 14:42
Såg denna debattartikel på aftonbladet av en Anders Bodén.

Och även om åsikter kanske inte reflekteras av alla här, så är denne medlem i "Språkförsvaret".

Rätt dum artikel som saknar relevanta källor, eller källor överlag när denne gör påståenden.

Hoppas

Hoppas Herr Anders Bodén ser detta.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/On710V/dags-att-sta-upp-for -vart-svenska-sprak
Trött på när
  
 
göteborg   2018-08-13 16:48
Armand ”Mondo” Duplantis
Mondo betyder värld på esperanto
Har han planterat ett dubbelt världsrekord?
inga johansson
Skicka e-post till inga johansson  
 
göteborg   2018-08-08 14:07
Vad säger UNESCOs generaldirektör Audrey Azouley från det heta Lissabon i augusti 2018?
"Att försvara den språkliga mångfalden och uppmuntra till flerspråkig utbildning. På så sätt kommer vi att skapa en värld som är mer öppen, inkluderande och fredlig."
Någon i Sverige som har lyssnat på detta?
inga johansson
Skicka e-post till inga johansson  
 
   2018-07-03 17:10
Enligt GT så har man på Andra Långgatan i Göteborg en hemmagjord skylt om fotbollsmatchen i S.Petersburg 3 juli
Där möter Sverige Östrike, vits från Göteborg då
Ryssland ligger österut, fast det kan ju vara svårt att stava till Schweiz om man inte kan.
inga johansson
Skicka e-post till inga johansson