O b s b o k

Örkelljunga   2018-01-16 21:14
Hundrunda på morgonen. Snö har fallit på natten, nog knappa 10 cm, men töväder nu på förmiddagen. Fick en fin januariobs vid bäcken på Ejdern. En blåskimrande kungsfiskare satt i toppen på ett högt strå. Såg inte färgerna helt i det mulna, småregniga väder, men profilen var omisskännlig. Flög sedan mellan Lycksta berg och Eks villa, mot ån på andra sidan Hässleholmsvägen.
Björn
  
 
Spång   2018-01-15 10:59
Förra tisdagen hade vi en härlig syn med ca 20 stjärtmesar bland buskar och träd längs vägen i Östra Spång. Onekligen en av de mer visuella bland fågelarterna!
Kerstin Johansson, Inger Åberg (gm JJ)
  
 
Krångelbygget   2018-01-14 18:55
Caesar med på rundan vi gick på exkursionen i söndags. Tystnad rådde över markerna. Mesar, koltrastar, korpar och gräsänder i Vitasjö.
Björn
  
 
gården i Östra Ringarp   2018-01-14 17:19
Ungefär vid 14.30-tiden får Jörgen syn på en halvstor fågel i syrenhäcken intill gräsmattan. Fram med kikaren - oj; det är en VARFÅGEL!! Efter en stund flög den upp i den halvt döende askens topp intill boningshuset och därefter upp i de betydligt högre granarna i backen upp mot fd Sven Rudes gård.
Ett tomtkryss så gott som något!
Jörgen, Maria (gm JJ)
  
 
Smörmyr   2018-01-14 17:04
En dryg timmes vistelse i Smörmyr, vid fd torvtäkten, gamla orrspelplatsen. Väldigt fågeltomt denna eftermiddag, vi undrade just om vi skulle höra, se nån enda fågel överhuvud. Då hörde Eva plötsligt ett gäng småfåglar som låtade där de flög fram i en flock; det var 12-15 mindre korsnäbbar!
Annars låg det mycket vatten, frusen is i stråken på gamla torvtäkten. Mer "fastmark" på gamla spelplatsen. Och så de grävda högarna med sina vattenhål (nu isbelagda). Vi gick vidare och kollade orrkojan, var i gott skick. På fd åkern bakom kojan lyste en jolsterbuske med sin ulliga hängen.
Den norra delen av täktområdet tycks numera till stora delar vara trädplanterat, mest med gran (något tall). Man får se hur plantorna klara sig på sikt. Det stora området vid spelplatsen ska nog lämnas öppet, men delvis omföras till vatten-/våtmark på vissa delar.
Pratade kort med den danske ägaren till Tore Nilssons gård. Han nämnde att han förra sommaren vid ett tillfälle fått se två örnar (havsörnar trodde han) som skrämde iväg "Joelssons" gäss. Berättade också att han flera gånger noterat en tjäder strax söder hans ägor, måste varit en bit in i Varshult.
Janne, Eva
  
 
Pinnån, landis   2018-01-13 13:27
Koll längs Pinnån, reservatet. Studera en strömstares förehavande uppströms, nära den större ön, Utterstenen. En större hackspett trummade, en ringduva hoade, dessutom flera blåmesar och talgoxar.

Uggleholk blivit uppsatt i skogen nära stugan i Ringarp (JJ).
Eva
  
 
Klockgatan   2018-01-13 09:16
Tre sidensvansar sågs och fotograferades vid deras fågelbordet för några dagar sedan. Skickade foto till grannen Birgit (o Pär).
Pia och Lasse Hartvigsson (via Birgit)
  
 
Pinnå-Bruketområdet   2018-01-12 16:21
Strömstare fanns på plats i å-fåran och vattnet har sjunkit en hel del, så det går någorlunda att ta sig fram på slipprigt underlag. Men så tomt på fågel i övrigt. 33 gräsand i övre dammen och 1 större hackspett vid gångbron.
Lennart
  
 
Centrumhuset   2018-01-11 21:19
Ikväll dristade vi oss till att sitta av en pratkväll om orrar (och tjädrar) i våra skogs- och myrmarker. Som du väl vet ska man i hela Skåne inventera beståndet av orre innevarande år, 2018 och vi i Örkelljungabygdens Natur ska hjälpa till.
Vi bestämde oss ikväll för att välja ut vilka personer som skall tilldelas "huvudansvaret" för de intressantaste lokalerna. Det kunde vara Smörmyr, Stensmyr, Flåssmyr, Svenskemyr, Smedhultamossen, Långaltsmyr.
Resultaten från vårt arbete kommer att rapporteras både på Artportalen liksom på vår hemsida. Det mest intensiva orrspelet på lekplatserna genomförs i april och delvis i maj månad.
Vi hörs, ses.
Orrinventering 2018, planering
  
 
Vita sjö   2018-01-11 20:14
Jag mötte en liten flock (6 - 8 st) stjärtmesar vid Vita sjö idag. Mycket trevligt fågelmöte, väldigt sällskapliga - made my day!
Ingrid Hallengård
  
 
Bjäregatan   2018-01-11 17:15
Nyss hördes en kattuggla ropa nere från Pinnåområdet/Landisbanan.
Zigge
  
 
Ringarp, stugan   2018-01-09 16:13
Stillsamt januariväder; domherrar, bergfinkar, mesar.
Plötsligt på eftermiddagen dyker en stor rovfågel upp bland lövträden ner mot Hjälmsjön; gick alltför snabbt. Men visst var det en örn, känns konstigt att inte kunna säga säkert vilken art. Försvann sekunderna efteråt bland stammar, vintergrenar.
Janne, Maria
  
 
Pinnåområdet   2018-01-08 17:44
Mycket vatten i ån. Strömstare, gråsiskflock, gärdsmyg. Mycket utfällningar av järnockra i blötorna i Prästängen. Troligen på grund av det höga vattenståndet.
Zigge
  
 
Sönderössjö, Vita,Svartasjö.   2018-01-07 20:55
På vägen hem från dagens trevliga exkursion i Krångelbygget kunde man bara inte sluta med skådningen i det fina vädret. I bäcken mellan Svarta och Vitasjö fanns det en strömstare som exponera sig fint. Vid bygdegården Sönderössjö kom en orrtupp flygandes över oss. Och i en gran vid Lillesjö satt en rovfågel, den flög snappt därifrån, men det lutar åt tornfalk fast ganska osäkert. Bra avslutning efter dagens exkursion i trevligt sällskap.
Kurt Arne i Sönderössjö
Skicka e-post till Kurt Arne i Sönderössjö  
 
Lärkesholmssjön   2018-01-07 19:26
9 svanar på sjön i liten öppen vattenyta efter nattens isläggning. Sångsvan och mindre också???
Lennart o Margit
  
 
Bosjöholm-Krångelbygget   2018-01-07 17:13
Fåglar i närmiljön var namnet på dagens program och vi, 5 personer, gav oss ut i området kring Bosjöholm och det trevliga Krångelbygget. Artlistan så här års brukar vanligen inte bli så artrik, så inte idag heller. Dock, fick vi under dagen bekanta oss med en blek januarisol, en sol som verkligen har "lyst" med sin frånvaro under de sista månaderna.
Vandringen gick först genom intressant tallskog, en miljö som kan, med tur, ge oss en obs av någon av skogens skogshöns. Inte idag, trots försiktig, ljudlös framfart. Närmare Krångelbygget, med mer lövinslag, var det blåmesar och talgoxar som visade sej. Koltrast och ringduvor, plus en mängd stenknäckar drog runt i området, kanske upp emot 100 ex, men säkert minst 70. De rörde sej runt gårdarna och satt ibland i de höga bokarna/alarna, så lite svårt att få kläm på antalet.
Vid fikat i solskenet invid Gårdssjön strök gråsiska och enstaka grönsiska förbi, korp hördes. I den nästan helt isbelagda Vita sjö, Gårdssjön var heltäckt, låg det 3 knipor och 21 gräsänder. Nötskrikor var rörelse, skatorna sken vackert i solen.
Ja, lite av detta fastnade i våra minnen, plus allmänt småprat om allt möjligt.
ÖN-exkursion / Björn
  
 
Jälla sjö   2018-01-07 15:22
Drygt tio grågäss, minst 5 sångsvanar.
Janne
  
 
Stensmyr   2018-01-07 15:20
Eftermiddagstimme ute på Stensmyr, västra delen. Soligt, stilla, några minusgrader, rimfrostvinter i klockljung och tuvull. Ganska blött på flesta håll. Monotont, omänskligt bullerljud från motorvägen, dock en bit bort. Flygplansljud.
Fågelläten? Det var tyst, tyst. Ett par gånger några enstaka gråsiskeläten. Annars fågeltyst. Ingen orrsilhuett från nån björktopp, ingen varfågel för den delen. Men på långt håll dök i kikaren plötsligt upp en stor fågel; österut just förbi myrplatån, en bit in i Hässleholms kommun. Har svårt att få det till något annat än en havsörn. Tungt, tungt drog den vingar upp och ner. Försvann så under granhorisonten. Kanske kungsörn, tja. Men sedd endast förbiflygande i grannkommunens gränstrakter.
Janne
  
 
   2018-01-06 17:33
Loggboken är inte uppeldad! Jag tog hem den för att få den torr, en aning fuktskadad. Är nog över månaden jag tog den, lär vara torr nu.
Björn
  
 
Flinka sjö   2018-01-06 15:49
Var en runda upp i tornet. Någon hade haft skoj och eldat upp obsboken såg det ut som. Fortfarande glöder kvar när jag kom vid 14:30 tiden.
Tomt i brevlådan...
Seth
  
 
Värsjön   2018-01-06 13:51
En liten tur och två stopp med lite fågel. 13 knipa varav 4 hona, 8 grågås, 2 storskrake hane. I övrigt 2 kungsfågel, förbiflygande minder korsnäbb, mycket mesar. Jälla sjö 7 sångsvan.
Här hemma 3 stjärtmes.
Lennart
  
 
Klockgatan   2018-01-06 13:13
Vid fågelmatningen har en tid ett gäng gråsiskor kunnat noteras. Sitter där ett tag, för att sen försvinna, för att sen lite senare åter vara tillbaks. Även sett en enstaka steglits häromdagen.
Torbjörn Brorson (gm JJ)
  
 
Ljungaskog   2018-01-06 12:11
Hundrunda. Björktrast 150 ex, 12 grågäss, 2 glador, gröngöling hördes, gråsiskor passerade.
Björn
  
 
Ö-a kungsvägen   2018-01-06 11:24
Nästan att det kändes som vår i luften i dag, Gröngöling lät höra av sig ett antal gånger, även Nötväckan fyllde på och Gråsparvarna hade full fart vid grannens takpannor
John O
  
 
stugan i Ringarp   2018-01-04 21:24
En kattuggla ropade fint denna torsdagkväll!
Eva, Janne