O b s b o k

Ringarp-Örkelljunga   2018-10-17 20:50
Cykling i det vackra, starka vädret... och tänka sig vad många rödhakar som tog tillfället i akt att sjunga in hösten!! Tror nog jag hörde bortåt tiotalet sjungande fåglar... säreget denna tid!
Janne
  
 
Ringarpsstugan   2018-10-16 21:51
Kvällsprat kring tofsvipedagen och ev framtida satsning på Lona-projekt i samma anda. Roligt träffas. Kanske kan Lemmeshult och Svinstorp var startpunkten på ett framöver mer utvidgat projekt... Se hur det blir.
Tomas, Gunnar, Kurt Arne, Björn, Janne
  
 
Lund   2018-10-16 17:27
Jo, vi gjorde besök i Lund, kom inom botaniska trädgården. Då såg vi en vacker liten "stor dagsvärmare"; en sådan som finns avfotograferad på Facebook-sidan.
Och dahlior med flera blommade starkt!
Janne, Eva
  
 
Ringarpsskogen   2018-10-15 18:06
Mycket löv som börjar falla ner, vackert... Ibland blir det svårare att hitta uppoppande trattkantareller. I skogen i Ringarp brukar vi varje år återhitta ett litet bestånd med svart trumpetsvamp. I år syns 7-8 exemplar. De är så få, så vi vill inte plocka dem, utan låter dem växa vidare...
Eva, Janne
  
 
Ljungaskog   2018-10-14 17:28
En timme där, lite sent kanske för bra sträck, från 14 till 15. Ett antal ormvråkar 4-5, 2 glador, någon seglande korp, stationära steglitser, ca 40 starar. Plus lite till!
Björn
  
 
Pinnån   2018-10-13 18:30
Denna underbara höstdag besökte vi, tillsammans med Evas två små barnbarn, Pinnåområdet. Vad härligt att strosa i sakta mak längs vattendraget. Mycket färger börjat lysa sen en tid...
Stora safsabestånd sågs på några ställen vid öarna, ljudet från en starkt ljudande, visslande kungsfiskare (vi fick aldrig se den!) och 4 överflygande steglitser var något av det vi noterade...
För barnafötter var det roligt att leka sig fram på de flitigt utlagda spängerna.
Lilly, Lukas, Eva, Janne
  
 
Smörmyr   2018-10-12 19:49
Denna myr är intressant även vid denna tid på året. Nu har vattnet delvis kommit tillbaka och fyller upp de låglänta delarna. Numera är det lätt att gå runt hela det icke planterade mossplanet och komma närmre där skrattmås brukar hålla till i häckningstid. Idag var det andra arter som visade sig. Det började med korp, sånglärka hördes, steglits-läte, bofink, 2 mindre korsnäbb, ängspiplärka, rödhake, skrämde upp en morkulla, ca 40 ringduva, omkring 150 vitkindade gäss och bland dom minst 3 skarv. Härlig cykeltur på förmiddagen.
Lennart
  
 
Ekorrstigen   2018-10-12 15:31
Jobbade lite ute. Ca 25 vitkindade str söder vid middag. Sånglärkor hördes lite hela tiden, mindre korsnäbbar drog runt då och då. Tänk, kortbyxeväder i mitten på oktober.
Björn
  
 
Ljungaskog   2018-10-11 19:43
Igår, en stund på sen em där. Sämre med fågel denna dag jämfört med sist jag var här, men en bättre tidpunkt då. Som brukligt steglitser i området, ca 40 starar, 2 glador, några ormvråkar, en sävsparv sträckte.
Björn
  
 
Hörlinge, Finja   2018-10-10 21:39
Även idag sågs en småspridd flock med tofsvipor på en åker mellan Hörlinge och Finja. Kan nog ha varit mellan 70-100 st.
Janne
  
 
Strandhem, Lemmeshult, Svinstorp   2018-10-09 15:59
10-talet personer kom att delta på denna spännande tofsvipedag. Kommunsponsrad genom att naturvårdsgruppen avsatt medel för att hyra in Petter Haldén från Uppsala och Tuve Lundström från Naturvårdsingenjörerna.
Mycken fokus lades alltså på tofsvipans situation, Petter hade många kunniga reflektioner och gav inblickar och exempel. Han följdes därefter av våtmarksbyggaren Tuve som, med hjälp av många exempel, visade på hur man på olika sätt kan iordningsställa våtmarker i vårt ofta starkt dränerade landskap.
Efter lunchen gav vi oss ut i markerna och diskuterade möjligheten och lämpligheten av att anlägga just våtmarker. Tofsvipan är en av de som kan gynnas, men det finns ju många andra organismer som kan ta till sig och som gynnas av ett förhöjt vattenläge.
Först åkte vi till Lemmeshult, Edvardssons för att avsluta i Svinstorp. Vid sistnämnda anslöt Göran Nilsson, markägaren. Och visst kunde han se möjligheten i att dämma fram en intressant våtmark på sin idag fuktiga betesmark.
Intresse finns från nv-gruppen att dra igång ett LONA-projekt med dylik inriktning. Framtiden får ge svar...
Tofsvipedag med Petter och Tuve
  
 
Ö-a   2018-10-09 08:37
Hundrunda på morgonen. Forsärla vid ån nedan Ringåsen, gransångare nedan kyrkan, och en bortflygande kungsfiskare längs Hallandsbäcken på Ejdern, efter flera stopp vek den ner längs Pinnån.
Björn
  
 
Ljungaskog   2018-10-08 19:18
Igår, drygt en och halv timme på spaning i det goa vädret. En del finkfågel i rörelse, steglitser uppehåller sig i området, hördes då och då, 25 starar rastade, ringduvor på flytt, hade minst 300 i olika grupper, en sävsparv sträckte, åt Flinkasjö-hållet en yngre kungsörn, som nog kunde ses 20 min. Ett par sparvhökar, ett antal ormvråkar, till sist några glador. En något, kanske, sen stenskvätta, sträckande sånglärkor, ängspiplärkor.
Björn
  
 
Sönderössjö   2018-10-07 19:06
Den för hösten första varfåglen i torrakan vid Lillesjö.
Kurt Arne
  
 
Ringarp   2018-10-07 16:57
Och nu strax innan 17-tiden kommer åter tranor som drar i riktning söder, sydväst. Stor, delvis spretig flock som delar upp sig, varvid den bakre grupperingen stannar upp och söker höjd, medan den främre drar iväg... Uppskattningsvis är det 250-300 fåglar sammanlagt!
En väldigt ljus vråk sågs i höjd med fd Vapenaffären i Spång.
Janne, Eva
  
 
Ringarp   2018-10-07 16:06
Tranorna sträcker ju fortfarande då och nu. En flock på ca 55 fåglar sökte lite höjd strax öster stugan för en kort stund sen...
Eva, Janne
  
 
Ö-a   2018-10-07 12:18
Höstnumret av Alcedo är lämnat till tryckning i Tyringe, Hässleholm! Zigge har som vanligt dragit tyngsta lasset och varit flyhänt behjälplig vid tangentbordet i samband med redigeringen.
Alcedo-redaktionen
  
 
Ö-a kommun - sjötåtelkoll?   2018-10-07 10:28
Zigge, jag tror knappt jag skulle klara bestämma den, sjötåteln!
Wigermo berätta ju att de haft en hel del sjötåtel vid Malsjön, Helgeå. Men hon sa att nu så dags har de nog "vissnat ner" och är svårbestämda.
Till nästa år för du, vi göra allvar och kolla lokalen i Lärkesholm och se om vi får våra kommunkryss.
Janne
  
 
Köphultasjön   2018-10-06 17:35
Vi besökte denna eftermiddag Köphultasjön i norr, vi höll oss till den del av sjön som ligger i Ö-a kommun. Skarviken heter på vissa kartor den vik i sydväst vars västliga strand granskades. På 1990-talet hittade Jörgen och jag flytsäv här, en annars mer östlig art i Skåne.
När vi denna dag gjorde "återbesök" kunde vi efter en viss mödosam vandring återhitta arten. De lite säregna "rosetterna" låg efter senare tids regn nu under vatten. Foton togs!! Roligt den finns kvar. Längre upp mot smålandsgränsen hittades ytterligare några mer spensliga ex.
Vid vårt fika inflög från nordost en ung havsörn, korp, nötskrikor flög halvklumpigt över sjön, ett gäng på 50-talet ringduvor i träden.
Kanske ska nämna att de arter som annars fanns nära denna del av sjön oftast var blåtåteloch pors, men vid vattnet var det gärna löktåg, spikblad...
Flytsäven får rapporteras vidare, lokalen är inte känd hos proffsbotanisterna i Lunds botaniska förening.

Svar: Trevligt! Rapportera på Artportalen! Ingen sjötåtel? / Zigge

Eva, Janne
  
 
Ängelholms återvinningsstation   2018-10-05 19:45
På förmiddagen gjordes besök på återvinningsstationen i Ängelholm. Då hördes plötsligt fågelsång... Jo, det var en eller kanske två svarta rödstjärtar som gav ljud, sång i från sig! Roligt!
Janne
  
 
Fäje myr, Önnarp   2018-10-04 21:56
Och idag besöktes myrkomplexet intill Önnarp, Tirup. Fäje myr. Det blev kaffekopp hos Knut Svensson, 87 år, en lång pratstund. Nog dagens behållning.
Förr fans ju storspoven i trakten, men det var flera decennier sen som den kunde höras här. Hade faktiskt ett tofsvipepar i våras, när han hyddade till och nysådde den åker som vildsvinen vänt upp och ner. Ljungpiparen hördes förr, men nu är det tranan som kommit "istället".
Orrarna är det inte så många av, men någon hörde han i våras. Förr var det mycket vanligare med detta skogshöns. Gäller även för tjädern...
Knut påminner sig när en man från Hårsjö i slutet på 1930-talet kom och jaga på höstarna. Skogshönsen gillade att kalasa i de uppställda kärvarna och då passade han på att lägga an. Knut minns att han tyckte det var säreget att se jägaren ta sin cykel och lägga tjädrarna (orrar ock?) över styret och kuska hemåt. Kunde nog vara 6-7 stycken.

Men i övrigt sågs idag en ensam orrtupp, tofsmesar, talltita, ringduvor, korsnäbbar, klövvilt... och rester efter två torp på utstickande landmassor i västra myrkanten.
Janne
  
 
Tydingesjön, Rävninge   2018-10-04 07:29
Bara en lite notering från gårdagens Hästvedainventering. Långt från Örkelljunga.
I den stora Tydingesjön rastade, fiskade minst 120 storskarvar, 1 fiskgjuse, några hägrar.
Vid fikastoppet på eftermiddagen i Rävninge (en artrik äng) fanns även en oktoberblommande växt - en smörbollplanta! Lite svårt att kunna hinna med frösättning för just denna planta, kan man tro.
Janne
  
 
Sjöaltesjön   2018-10-01 09:46
Inventerade vildris i lördags i Sjöaltesjön. Hittade flera lokaler runt sjön. Hur är det i Stensån uppströms sjön och in i Örkelljunga?

Svar: I Stensån dåligt eftersökt. För övrigt funnen i Hjälmsjön, Åsljungasjön och Fedingesjön samt i dammen i Ö Spång. Många äldre (före de senaste årensningarna) uppgifter från Pinnån./ Zigge

Lars Schale
  
 
Östra Spång   2018-09-30 19:07
Nära ett vedupplag förbi Jannessons i Spång hittade vi, efter tips fre "Fisk & Vilt", vackra, stora, groteska exemplar av biskopsmössor, en murkelvariant!
Herr och fru "Fisk&Vilt"-affären + Eva, Janne
  
 
Sk. Värsjö   2018-09-30 16:36
Satt en stund, ca en och en halvtimme på spaning. Inget speciellt. En tornfalk, minst 3 ladusvalor över en av gårdarna, en taltrast, finkar på flytt.
Björn